Wat kan je verwachten van een bouwtechnische keuring?

Sta je op het punt om een woning aan te kopen? Dan kan het voordat je je handtekening gaat zetten altijd een goed idee zijn om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Een dergelijke keuring is zeer belangrijk omdat ze je een goed beeld geeft van de actuele staat van het pand. Natuurlijk ben je er zelf al doorheen gewandeld en heb je bepaalde vaststellingen gedaan, maar de kans is bijzonder groot dat je niet over de nodige kennis beschikt om elk mogelijks probleem aan de kaak te kunnen stellen. Dat geldt wel voor een expert ter zake. Wil je graag meer te weten komen over het laten uitvoeren van een bouwtechnisch onderzoek? Dan moet je vooral snel verder lezen!

Worden er hak- en breekwerken bij uitgevoerd?

Bovenstaande is wellicht één van de vaakst gestelde vragen met betrekking tot de uitvoering van een bouwtechnische keuring. Voor een dergelijke keuring geldt dat het louter en alleen gaat om een visuele controle van het pand. Dat betekent dat er geen hak- en / of breekwerken aan te pas zullen komen. Natuurlijk is dat enerzijds uitstekend nieuws, want op deze manier wordt voorkomen dat er extra kosten worden gemaakt, maar het brengt ook een nadeel met zich mee. Het is namelijk zo dat je nooit voor de volle honderd procent alle mogelijke schade op deze manier kan vaststellen. Dit is wel een niet onbelangrijk aandachtspunt waar je bij stil zal willen blijven staan.

Wat wordt er allemaal precies gecontroleerd?

Tijdens een bouwtechnische keuring wordt er een volledige controle van de woning uitgevoerd. Dit betekent dat alle kamers gaande van de kelder tot aan de zolder zullen worden gecontroleerd. Zoals eerder reeds benadrukt gaat het hierbij uitsluitend om een visuele controle. Er zal dus niks stuk worden gemaakt. Tijdens de controle zal de expert niet alleen oog hebben voor bijvoorbeeld mogelijke vochtproblemen, maar kijkt hij ook naar de staat van de ramen en de deuren, het plafond, de vloer, etc. Daarnaast wordt er uiteraard ook bekeken of met name de elektriciteit en het sanitair in orde zijn. De controle wordt dus steevast behoorlijk grondig uitgevoerd.

Hoe ontdek ik de conclusie van de keuring?

Het eindresultaat van de bouwtechnische keuring die wordt uitgevoerd valt te lezen in het bouwtechnisch rapport. Het betreft hier een document dat voor jou als potentiële nieuwe eigenaar van het vastgoed zeer belangrijk kan zijn. Dit omwille van verschillende redenen, namelijk:

  1. Je krijgt een goed beeld van de actuele staat van het pand dat je wenst aan te kopen; 
  2. Je krijgt een duidelijk beeld van de mogelijke extra kosten die je zal moeten betalen; 
  3. Het rapport kan worden gebruikt als belangrijk document tijdens de onderhandelingen;

Voor heel wat mensen die net vastgoed hebben aangekocht geldt dat ze het vervelend vinden dat ze nog eens extra kosten dienen te maken voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Natuurlijk kunnen we dat best begrijpen. Echter is het zo dat deze kosten (gemiddeld tussen de 200 en 700 euro per keuring) helemaal niet opwegen tegen het financiële voordeel dat je erdoor kan bekomen tijdens de onderhandelingen. Ondanks de kosten die je kan aangerekend krijgen is het laten uitvoeren van een bouwtechnische controle dus zeker en vast een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *