Wat is domotica?

Dit artikel gaat over domotica. Wat is dat en welke componenten zijn er? Je leest in dit blog alles wat je moet weten wanneer je een domotica installatie in huis wilt.

Domo van domotica verwijst naar woning. Het woord domotica wordt gebruikt voor apparatuur voor het creëren van wat in het Engels een smart home wordt genoemd oftewel een intelligente woning. We noemen een apparaat intelligent als het in staat is om zelfstandig acties uit te voeren, waarvan de vorm van de omstandigheden kan afhangen. Om dat te kunnen doen, heeft een apparaat elektronische componenten in zich. Het ontvangt instructies via een draadloze datacommunicatie verbinding. Diverse intelligente apparaten vormen een draadloos netwerk. Normaliter communiceren die apparaten niet met elkaar, maar met een centraal apparaat. We zullen dat aanduiden met een hub. De hub wordt door een domotica expert ingesteld en die stuurt de instructies naar de juiste apparaten. De instellingen worden doorgaans ingevoerd via een laptop of tablet. Ook hier heeft de smartphone een belangrijke rol. Daar is een app voor en daarmee kunnen intelligente apparaten instructies worden gegeven. Zoals gezegd, gaat dat via een hub.

Domotica installatie, slim en handig

We noemden al de smartphone en de laptop of tablet. Verder noemden we de hub. Dat zijn componenten die elke domotica installatie bevat. De apparaten die de instructies uitvoeren, kunnen vele verschillende vormen aannemen. We zullen een aantal voorbeelden daarvan geven. We praten in alle gevallen over intelligente, ook vaak slimme genoemd, apparaten. Onder meer hebben het dan over thermostaten, elektrische schakelaars, camera’s, dimmers, gordijnen en keukenapparatuur. Domotica is ook prima geschikt voor de beveiliging van je huis. Naast de genoemde camera’s zijn er ook bewegingssensoren, verbreekcontacten voor ramen deuren, rookdetectoren et cetera. Dat soort apparaten kunnen alarmmeldingen naar de hub sturen, die ze dan weer doorzendt naar een smartphone. Om er zeker van te zijn dat een installatie goed werkt, kan je overwegen om alleen apparaten van een bepaald merk aan te schaffen. Fibaro Nederland heeft een zeer breed aanbod.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *