Vocht in uw woning – heb jij hier last van?

vochtproblemen in huis

vochtproblemen in huis

Het is gemakkelijk om vochtproblemen in huis te negeren. Hoewel het een belangrijke indicator is voor de gezondheid van uw gebouw, stellen veel mensen het voor zich uit tot het een groot probleem wordt. Lees verder om te ontdekken of u dit probleem ook hebt voordat het een te groot probleem wordt voor u en uw gezin.

Wat is vochtigheid?

Bij vochtigheid denken we meestal aan ons persoonlijk comfort, maar een vochtige omgeving is ook slecht voor bouwmaterialen. Er zijn drie soorten vochtigheid in woningen: condensatie, doorslaand (indringend) vocht en bodemvocht.

Condensatie ontstaat wanneer koude oppervlakken in contact komen met warme lucht. Dit kan gebeuren wanneer de buitentemperatuur onder het dauwpunt zakt, waardoor waterdruppels op ramen en muren ontstaan. Dit water, dat verschijnt als de bekende beslagen ramen en mistige muren, staat bekend als condensatie.

Indringend vocht ontstaat wanneer regenwater een muur spouw of kruipruimte binnendringt via scheuren en niet-afgedichte voegen in de constructie. Dit laat vaak vlekken achter op plafonds en muren terwijl het zijn weg zoekt naar warme lucht.
Bodemvocht komt zowel van binnen als van buiten uw huis. Warme vochtige lucht binnen in uw huis kan ervoor zorgen dat damp door gipsplaten, vloeren en funderingen dringt, waar het weer verdampt. Vocht van buiten zal uw huis binnendringen als u een slechte afwatering rond uw huis heeft of een onafgewerkte kruipruimte onder uw woning waar zich na verloop van tijd water ophoopt.

Hoe weet ik of ik last heb van vocht?

Er zijn verschillende tekenen die aangeven of u een vochtprobleem heeft. Deze omvatten:

– Donkere vlekken of verkleuringen op muren en plafonds

– Muffe geuren

– kromgetrokken houten vloeren, deuren en sierlijsten

– Roestvlekken rond metalen raamkozijnen en deurscharnieren
Als u een van deze tekenen in uw huis opmerkt, kunt u het beste een professional bellen zoals Kelderwaterdicht voordat de situatie uit de hand loopt. Hoe voorkom ik vocht in mijn huis? Gelukkig zijn er veel dingen die u kunt doen om problemen in uw huis te voorkomen voordat ze zich voordoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *