Tips tegen muizen

Muizen in huis, daar worden de meeste mensen niet erg blij van. Vooral als het buiten kouder wordt is er de kans dat je te maken krijgt met één of meerdere muizen. Logisch: ook muizen willen graag een fijn, warm plekje om te verblijven. Ook trekt het ruime aanbod aan voedsel hen al gauw aan. Muizen leven in kleine groepen, waardoor je er meestal niet maar eentje in huis hebt. Daarbij planten ze zich ook nog eens snel voort. Wil je van muizen af? Hieronder lees je over verschillende manieren waarop je muizen kunt bestrijden.

Overlast door muizen

Overlast door muizen komt vaak voor. Muizen zijn lieve diertjes, maar de meeste mensen willen ze niet in hun huis. Maar liefst driekwart van de Nederlanders geeft aan te vinden dat muizen voor overlast zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld schade veroorzaken aan kabels, meubels en elektrische apparaten. Ook hebben ze het vaak op isolatiemateriaal en plinten gemunt. Dit kan ernstige gevolgen hebben. 

Daarnaast knagen ze natuurlijk maar al te graag aan voedsel en aan verpakkingen van voedsel. Bovendien kunnen muizen ziektes met zich mee dragen. Niet heel fijn om in je huis te hebben rondlopen dus! Gelukkig kun je er iets aan doen.

Maak je huis onaantrekkelijk

Als je je huis onaantrekkelijk maakt voor muizen, zullen ze er niet zo snel komen. Goede hygiëne is daarbij key. Zorg ervoor dat je huis zo netjes mogelijk is. Breng vuilniszakken bijvoorbeeld op tijd weg, laat geen eten slingeren en probeer regelmatig stof te zuigen. Een paar kruimeltjes in je keuken kunnen er al voor zorgen dat muizen hun intrek maken in je woning.

Voedsel opbergen

Als muizen voedsel ruiken, gaan ze eropaf. Ze zitten dan ook vaak in keukenkastjes, onder de koelkast of in een gaatje in de muur van de keuken. Voorkom dan ook dat er voedsel rondslingert en maak verpakkingen zo goed mogelijk dicht. Je kunt voedsel ook opbergen in speciale potten waar ze niet in kunnen kruipen.

Dicht kieren en spleten in je woning

Muizen kruipen graag in kleine gaatjes, bijvoorbeeld in de muur. Hun lichaam is erg flexibel, dus het gaatje hoeft nog geen halve centimeter groot te zijn en ze kunnen er al in. Controleer dus regelmatig of er kleine gaatjes te vinden zijn waar ze in kunnen kruipen. Je kunt deze gemakkelijk dichtmaken, bijvoorbeeld met weringspasta en staalwol. Muisjes kunnen hier niet doorheen knagen, dus het schrikt ze af en houdt ze buiten de deur. 

Vaak komen muizen binnen door de garage, de kruipruimte of via bijvoorbeeld het dak. Ook op die plekken is het dus goed om te kijken of er mogelijkheden zijn voor ze om binnen te geraken, en deze goed dicht te maken.

Plaats een diervriendelijke muizenval

Eén van de meest populaire manieren om muizen te bestrijden is door een diervriendelijke muizenval te plaatsen. In deze val worden muizen gevangen, zonder dat ze daarbij gedood worden of zelfs maar gewond raken. Ben je een dierenliefhebber, dan is dit dus een geschikte methode. Je kunt ze nadat ze gevangen zijn weer vrijlaten in de natuur, waarbij jouw huis weer vrij wordt van ongedierte.

Schakel hulp in

Weet je zelf niet zo goed hoe je een muizenplaag het beste aan kunt pakken, of krijg je hier liever hulp bij? Gelukkig bestaan er organisaties als Bestrijdingsdienst. Muizen bestrijden wordt zo al een stuk makkelijker. Nadat je hen belt ontvang je een prijsopgave en kun je een afspraak inplannen. Binnen 24 uur komen zij vervolgens al bij je langs, waarna je binnen een handomdraai weer vrij bent van ongedierte en je weer met een gerust hart in je eigen woning kunt wonen, zonder ongewenst gezelschap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.