Organische potgrond is beter voor vegetatie

Of u nu uw tuintje klaar maakt om zelf verschillende groenten te gaan verbouwen of u hebt planten in pot, beiden hebben grond nodig. Nu kunt u de eerste de beste zakken tuinaarde kopen in een tuincentrum, maar dan heeft u nog geen hoogwaardige biologische potgrond. En toch is het kopen van goede grond een cruciaal elementen voor het kweken van gezonde gewassen.

Het zult u nog verbazen dat de grote zakken grond die verkrijgbaar zijn in tuincentrums behoorlijk vervuilt kunnen zijn. Soms is het nog geeneens aarde meer te noemen doordat er een combinatie van meer synthetische dan natuurlijke ingrediënten in zitten. Daarom is het belangrijk uzelf goed te laten informeren, omdat niet iedere grond uit dezelfde bestanddelen bestaan.

Goede tuinaarde bezit de juiste ingrediënten

Meeste mensen denken dat tuinaarde hetzelfde is als potgrond, maar als u die met elkaar zou vergelijken zult u merken dat er wel duidelijk verschillen zijn. Goede grond bestaat uit een exact afgestemde hoeveelheid verschillende ingrediënten, zoals compost, schors, veenmos, perliet(soort vulkanisch glas), vermiculiet(mineraal bestaande uit magnesium, ijzer en aluminium), en- of kokos.

Dit mengsel met de nodige ingrediënten zorgen ervoor dat planten minder vatbaar zijn voor diverse soorten schimmels en ziekteverwekkers. Het grove mengsel zorgt daarbij ook direct voor een goede afwatering en minder verstikking. Het heeft een superieure drainage vermogen, waardoor het een van de belangrijkste redenen is om bij kamerplanten te gebruiken.

Kan een potgrondmix bederven?

Planten zijn net baby’s en vragen om aandacht. Dit doet u door de juiste voedingsstoffen te geven in een daarvoor geschikte omgeving. Met een potgrond mix krijgen planten wat ze nodig hebben om goed en gezond te groeien. Een veel voorkomende vraag is: Kan een potgrond mix na een tijdje bederven? Het antwoordt is ja en nee. Het probleem is meestal dat u eigenlijk er teveel van inslaat.

De resterende grond wordt dan weggezet met het idee later nog is te gebruiken. Vindt u na een tijdje nog een restant ‘ongebruikte’ potgrondmix zal er waarschijnlijk niets mee aan de hand zijn. U kunt de grond verjongen door nieuw bij te mengen. Potgrondmix bederft niet, tenzij de kwaliteit slecht is en symptomen krijgt zoals:

Het begint muf te ruiken

Het wemelt van de insecten

Vertoond schimmels en andere ziekten

Kluitvorming

Een potgrondmix is niet eeuwig houdbaar

Een potgrondmix is nog prima te gebruiken, zolang het nog niet deze symptomen vertoont. Bent van plan om nog oude grond te gaan gebruiken, houdt er dan wel rekening mee dat de voedingswaarde, vochtigheid en textuur flink zijn afgenomen. Over het algemeen zijn geopende verpakte zakken ongeveer 6 maanden houdbaar, voordat de kwaliteit begint af te nemen.

Anders is dat met nog ongeopende zakken die kunnen makkelijk twee jaar goed van kwaliteit blijven. De kunst is om niet teveel in te slaan en restanten op te mengen met vers. En direct zodra de lente in aantocht is, zo vlug mogelijk uw planten activiteiten weer te hervatten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *