Ontwikkeling van werkschoenen

De oudste bekende werkschoen in ons land dateert uit 1230. Dit is bekend omdat bij opgravingen aan de Nieuwendijk in Amsterdam klompen zijn gevonden. Klompen zijn schoenen uit één stuk en ze gaan niet gemakkelijk kapot. Het biedt de voet een goede bescherming tegen allerhande materiaal.

De reden dat we ze niet meer massaal dragen komt waarschijnlijk omdat de leren schoen net iets beter om de voet past. Bovendien zijn ze steeds goedkoper geworden sinds de massale productie vanaf de Industriële Revolutie.

Veiligheidsschoenen

Tegenwoordig wordt er gewerkt met veiligheidsschoenen. Deze hebben als kenmerk dat ze verstevigd zijn zodat vallende objecten niet zorgen voor verwondingen. Normaal gesproken zit er een stalen plaat in de zool en aan de voorkant, ter voorkoming van doordringing van scherpe elementen

Deze schoenen zijn uitgevonden in Duitsland aan het einde van WOII. Oorspronkelijk waren ze bedoeld om de arbeiders bescherming te bieden. Eerder werden hiervoor leren laarzen of klompen gebruikt. Later gingen militairen ze ook dragen.

De geschiedenis van de veiligheidsschoen begint vroeg in de twintigste eeuw omdat werkers bewust werden van veiligheidsaspecten. Er kwam ook wetgeving op gang om dit te ondersteunen. Dit was nodig om de arbeiders te beschermen, anders konden ze gemakkelijk en goedkoop vervangen worden na een ongeval.

Wettelijke bescherming

Zo kwam er in 1970 in de Verenigde Staten een wet die arbeiders bescherming bood tegen ongunstige werkomstandigheden. Veiligheidsvoorschriften zijn sindsdien de norm. In die wet staat dat het schoeisel bescherming moet bieden tegen verwonding.

Er was dus al wettelijke bescherming in de jaren zeventig, maar de werkkleding en het schoeisel kon vaak praktischer. Dit vond Mati Viio, een Zweed van Finse komaf. Hij was verbolgen over het feit dat de kleding en het schoeisel niet voldeden aan de ontwikkelingen op de werkvloer.

Arbeiderstrots

Bovendien wilde hij de arbeider meer cachet geven. Werkkleding moest in zijn ogen dezelfde uitstraling hebben als maatpakken in het zakenleven. De arbeider werd in zijn ogen niet serieus genomen. Hij wilde dat ze trots konden zijn op hun werk. Zelf was hij elektricien, maar hij nam ontslag en besloot ontwerper te worden.

Zijn inspanningen zijn niet voor niets geweest, ze luidden een ware revolutie in op het gebied van de outfit die arbeiders zijn gaan dragen. Het had tot gevolg dat de Snickers workwear is ontstaan. Hippe kleding die is vormgegeven met modern design. 

Het is duurzaam gemaakt, evenals de Snickers schoenen waarmee een arbeider niet alleen goed beveiligd is, maar die tevens professionaliteit uitdrukken. Klompen zijn natuurlijk gemaakt van duurzaam materiaal, maar daar doen de huidige werkschoenen niet meer voor onder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *