Milieubewust met een sedumdak

Je voelt je schuldig omdat je nooit hebt deelgenomen aan een klimaatmars? Of omdat je niet rondtoert in een elektrische wagen? Er zijn manieren om je knagend schuldgevoel te sussen. Creëer een tuin waar niemand die verwacht: laat een sedumdak aanleggen. Zo zal je meer dan een steentje bijdragen aan ons milieu. Je weet ongetwijfeld van het steeds afnemende aantal bijen en van het verminderen van de biodiversiteit in onze overbevolkte streken waar het verkeersnet en de bebouwing de natuur meer en meer verdringen. Je gaat met je originele dak duizenden diertjes lokken: spinnen, kevers, bijen,… Een microkosmos met een gegons van jewelste op en boven je dak.

Sedum?

Wat is nu sedum? Heel simpel gezegd: het gaat om vetplantjes. Vetplantjes in alle maten, soorten en kleuren die je dak omtoveren tot een waar kleurenfestijn. Wist je dat zo’n sedumdak je zelfs kan behoeden voor natte voeten? Die vetplantjes slaan water op alsof het een lieve lust is en gaan jou en je naaste buren mogelijk vrijwaren voor overbelaste riolen op momenten dat enkele straten verder een ramp dreigt. Zo’n dak zorgt zelfs voor meer zuurstof in de lucht. Je rekt de levensduur van je buren.

Betaalbaar zo’n dak?

Uiteraard hangt de kostprijs van zo’n groen dak af van de afmetingen van je dak – je mag trouwens ‘groendak’ schrijven, zo ingeburgerd is zo’n dak inmiddels – maar een ding is zeker: het legt je geen windeieren. Sedum is een droom van een isolatiemateriaal en mits een minimum aan onderhoud overleeft het alle andere soorten daken. De vorm van je dak is geen excuus om er niet aan te beginnen. Vetplantjes zijn steeds een optie. En je hoeft je niet te beperken tot het dak van je huis: voorzie gerust ook het dak van je hondenhok van sedum. Het lieve dier zal je eeuwig dankbaar zijn voor de knusse warmte die het hem schenkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *