Hoe bereken je hoeveel hypotheek je kan krijgen?

Hoeveel kan ik lenen

Een maximale hypotheekberekening bestaat uit 2 onderdelen.

Jouw maximale hypotheek kan je zelf berekenen met een willekeurig tabelletje op internet

Vervolgens achterhaal jij de taxatiewaarde van het huis dat je wil kopen. Maximale hypotheek op inkomen is geen probleem mits de taxatie minimaal even hoog is. Dus je krijgt nooit méér hypotheek dan de taxatiewaarde.

Voorbeeld hoeveel je kan lenen

Jij hebt berekend dat je maximale hypotheek op inkomen € 500.000,- bedraagt, taxatie van het huis is € 450.000. Ongeacht biedingen en eigen geld is jouw maximale hypotheek € 450.000,-

Ik heb een huis gezien en wil kopen

Hoe bereken je hoeveel hypotheek je kan krijgen? Je weet dat je maximale hypotheek nooit hoger mag zijn dan de taxatie. Wat nu als taxatie hoger is dan als jij kan krijgen op inkomen? De regel luidt: 

Voorbeeld hypotheek en hoger bod

Je hebt een woning gezien met een vraagprijs van € 550.000,-. Op inkomen kunnen jullie € 600.000,- lenen. Taxatiewaarde blijkt hier € 600.000,- te bedragen. Dus hier is de waarde hoger dan de vraagprijs.

Hoeveel overbieden?

Hier kan jij bieden tot aan de taxatiewaarde omdat jouw hypotheek op inkomen ook voldoende is. Je kan dus € 50.000,- overbieden zonder eigen geld kwijt te zijn. Verder is het belangrijk dat je rekening houd met eventuele overwaarde oude woning. De overwaarde mag jij gebruiken om te overbieden op een huis.

Ik kan niet voldoende lenen

Heb jij te weinig inkomen waardoor je dus geen hypotheek kan krijgen? Er zijn andere mogelijkheden om toch een huis te kunnen kopen.

  1. Hypotheek met vrienden tot 4 personen
  2. Samen met ouders een huis kopen
  3. Met je broer of zus een huis kopen

Kopen met 4 personen betekent méér lenen

Je kan met 4 personen een groot huis kopen. Maximale hypotheek met 4 personen is natuurlijk veel hoger zodat kopen met privacy kan. Regelmatig worden hypotheken gesloten met 4 aanvragers door LexWonen. Iedereen is verplicht om met zijn allen onder één dak te wonen. Ook moet iedereen ingeschreven staan op dat adres.

Maximale hypotheek berekenen met 4 aanvragers is een uniek idee. Het is DE uitkomst om hoger te kunnen bieden. Samen met andere kopers is er ook veel meer spaargeld om mee te overbieden.

Ik wil niet op deze manier kopen?

Na jouw maximale hypotheekberekening en marktwaarde berekening woning blijkt dat je niet wil of kan kopen met anderen. Vraag eens in de vrienden- of kennissenkring of ze aan jou eventueel hun huis willen verkopen in de toekomst.

Wellicht klinkt dit raar of te gemakkelijk maar Lexwonen maakt regelmatig mee dat klanten via kennissen het huis kopen.  Vaak dan ook nog via via. Het voordeel is dat je niet hoeft te overbieden, het huis wordt jou op de een of andere wijze gegund.

Ouderlijk huis kopen van ouders

Het huis van ouders kopen doen wij gemiddeld 4 keer per week. Omdat kinderen te weinig hypotheek kunnen krijgen kopen ze regelmatig het huis van ouders. Ouders hebben namelijk ongelooflijk veel overwaarde.

De laatste jaren zijn ouders echt vermogend geworden door de duizenden euro’s per maand dat hun onroerend goed méér waard werd. Je hoeft daarvoor niet naar een kantoor of bank toe om te berekenen. Kijk naar de media sinds 2021. Vanaf 2022 tot aan 2030  zal het niet anders worden verwacht ik.

Ouders vermogend door overwaarde

Hoeveel kan ik lenen

Vermogende ouders door overwaarde ouderlijk huis

Vaak kunnen ouders door de hoge overwaarde en ander huis kopen en koopt hun kind de ouderlijke woning. Belangrijk is om te weten dat je huis verkopen onder de WOZ-waarde betekend dat er schenkbelasting betaald moet worden.

Lexwonen vindt dat niet zo erg.  Het betalen van schenkbelasting mag het kopen van het ouderlijk huis niet in de weg staan. Huizenprijzen ontwikkelen zich stevig en een kleine belastingaanslag staat niet in verhouding met de waardeontwikkeling, dus méér overwaarde van de woning.

Schenking geld voor eigen huis

Wellicht heb je hier al aan gedacht. Schenking van ouders of schoonouders tot € 105.000,- mag belastingvrij onder bepaalde voorwaarden. Is jouw maximale financiering die je kan krijgen te laag dan kan je de schenking gebruiken voor het overbieden of het verlagen van de hypotheek.

Je bent verplicht om een éénmalige schenking te gebruiken voor de aankoop van een eigen woning. Woninginrichting kan je niet financieren. Letterlijk zit het iets anders in elkaar. Een schenking van € 105.000,- t.b.v. het huis dient gebruikt te worden voor de aankoop of verbetering. Van dit bedrag mag jij € 26.000,- vrij besteden aan andere zaken. Check dit altijd vooraf, zaken kunnen wijzigen.

Als je een huis koopt met je broer of zus, nog even dit…

Koop jij een huis met je broer of zus dan raden wij je aan om vooraf naar de notaris te gaan om zaken te regelen. Er moet een samenlevingscontract komen met wederzijdse zorgverplichting.

Hoeveel kan ik lenen

Huis kopen met broer of zus, makkelijker kopen

De reden is dat bij eventueel overlijden de grens van erfbelasting omhoog gaat naar een slordige € 671.000,-. Doe je dat niet dan ligt de grens op ruim € 2.200,-.

Voorbeeldje van hypotheek met broer

Twee broers hebben een huis gekocht van € 400.000,- in 2015. In 2022 komt een broer te overlijden. De hypotheekstand bedraagt nog € 300.000,- en de woningwaarde bedraagt in die tussentijd € 550.000,-.

Overwaarde bedraagt dus € 250.000,-. Als een broer overlijd dan gaat dus 1 deel van de overwaarde, € 175.000,- naar andere broer. Met een vrijstelling van € 2.200,- red je het niet. Per saldo zal er over € 172.800,- afgerekend moeten worden. Je betaald 30% erfbelasting. Totaal af te rekenen € 51.840,-.

Een gemiddelde notaris zal hier een slordige € 200,- voor rekenen. Zorg er voor dat de overdracht bij dezelfde notaris plaatsvindt. Een korting hangt dan zeker in de lucht.

Overbieden op een huis of ouderlijk huis kopen, vraag altijd aan de notaris de consequenties. Goedkoop huis kopen betekent automatisch veel overwaarde. Dit kan weer betekenen dat er met overlijden veel belasting verschuldigd is.

Schenkbelasting betalen?

Let op,  de aanslag schenkbelasting loopt niet parallel met de aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt automatisch bericht van de belastingdienst. Ik raad iedereen aan om zelf aan de bel te trekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.