Het effect van kleur in huis

Welk effect heeft welke kleur op je stemming, gedrag en prestaties? De kleurenpsychologie probeert op die vragen het antwoord te vinden. ‘De natuur’, waartoe wij net zo goed behoren als de pauw en kameleon, gebruikt kleur op van allerlei manieren om gedrag te beïnvloeden. Dat wordt o.a. uitgelegd in de docuserie “Life in Color”, die sinds april dit jaar te bewonderen is op Netflix. Het is al met al ingewikkeldere materie dan je zou denken en de kleurenpsychologie staat nog in de kinderschoenen. In dit artikel kijken we naar wat we al weten over het effect van kleur, om je te helpen overwegen welke kleur(en) jij in en om het huis gaat aanbrengen.

Meer dan de tint

We beginnen met een Nota Bene: het effect van kleur wordt teweeggebracht door meer dan alleen de tint. Wie wel eens heeft gephotoshopt, zal ongetwijfeld wel eens de ‘verzadiging’ en ‘helderheid’ van een afbeelding hebben aangepast. Het resultaat is dan een meer fletse of juist diepere kleur. Wanneer je in of om het huis gaat schilderen, kun je dit effect teweegbrengen door in meer of mindere mate de verf te verdunnen. Wanneer je buiten schildert, kunnen weersinvloeden de kleuren ook beïnvloeden. Deze invloed kun je beperken door Rust-oleum te gebruiken. Verder is het contrast dat de kleur vormt met de directe omgeving van invloed op hoe we deze kleur waarnemen. Enfin, genoeg ingewikkelde materie, we gaan eens kijken wat we al weten.

Temperatuur en temperament

Eén ding weten we in ieder geval al: bepaalde kleuren kunnen je een gevoel van warmte geven en andere hebben juist een koele uitstraling. Voor een effect van warmte gebruik je de kleuren (donker)geel, oranje of rood. Hoe meer blauw je bij het rood mengt, hoe koeler de kleur al wordt. Is paars nog een warme kleur of krijg je het er al koud van? Dat is persoonlijk. Van blauwe tinten is het effect sowieso verkoelend, hetzelfde geldt voor groen. Heb je een heetgebakerd, pardon, ‘temperamentvol’ persoon in huis, kies dan voor deze verkoelende kleuren.

Elke kleur een betekenis

Naast lessen uit de natuur (Life in Color, kijk die docu!) en de eerste bevindingen van de kleurenpsychologie, hebben mensen op velerlei manieren betekenis aan kleuren proberen te geven. De betekenis die men aan elke kleur geeft, hangt af van allerlei demografische en culturele factoren. Voor de een wordt de kleur groen bijvoorbeeld geassocieerd met geld, voor de ander is het de kleur van jaloezie en voor weer een ander staat het voor de kracht van de natuur. Ons advies luidt dan ook: ga zelf op onderzoek uit, ontdek welke kleuren en betekenissen je aanspreken en vergeet vooral niet na te gaan waar jij je prettig bij voelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *