Brandveilig wonen, zo doe je dat

Brandmanchetten

In ons land vinden er jaarlijks 6000 woningbranden plaats. Een brand in je woning kan levensgevaarlijk zijn en op zo’n moment telt elke minuut. Hoe eerder je jezelf in veiligheid brengt, hoe meer kans je maakt om zonder letsel uit een brandende woning te vluchten. Wat zijn de meeste oorzaken van een woningbrand en wat kun je zelf doen om je woning brandveilig te maken? Je leest het in deze blog.

Hoofdoorzaken

Een woningbrand kan ontstaan uit meerdere oorzaken. Er zijn hierbij 2 aanleidingen van elkaar te onderscheiden: menselijk handelen en kapotte apparaten. De meeste branden ontstaan tijdens een alledaagse activiteit. Denk aan koken, roken, klussen of de was doen. Ook wasdrogers en stekkerdozen hebben een groot aandeel in het ontstaan van een brand.

Brandwerende artikelen

Tip 1: breng rookmelders en brandmanchetten aan. Vooral in de gang en op de overloop is het belangrijk dat de rookmelders hangen. Ook is het verstandig om alle rookmelders aan elkaar te koppelen. Zo hoor je sneller of er brand is.

Veilig koken

Tip 2: leg geen brandbare spullen bij het fornuis. Controleer na het koken of alle pitten en de oven uit zijn. Vlam in de pan tijdens het koken? Leg dan voorzichtig de deksel op de pan. Vervolgens zet je het afzuigapparaat uit en laat de pan voor minstens 2 uur staan. 

Blijf rustig

Paniek is je grootste vijand, ook tijdens een woningbrand. Probeer daarom altijd rustig te blijven en verlaat de woning zo snel mogelijk. Probeer geen spullen mee te nemen, dit kost je namelijk veel tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *