Bent u van plan om met hout te werken? Zo kiest u de juiste soort

Bent u van plan om binnenkort in uw huis of tuin een project met hout te gaan doen? Dan is natuurlijk hartstikke leuk, alleen het is wel belangrijk dat u dan ook de juiste houtsoort kiest. Maar hoe weet u nou precies waar u dan op moet letten? In dit artikel geven we u hiervoor een aantal tips.

Bepaal uw budget

Ten eerste is het belangrijk om na te gaan hoeveel hout u nodig heeft en wat uw budget hiervoor is. Zo weet u wat u uit kunt geven per stuk hout. Verschillende houtsoorten verschillen namelijk ook in prijs. Wanneer u dus een bepaalde soort gaat uitkiezen, is het daarom belangrijk om er rekening mee te houden wat de soort kost en hoeveel u maximaal aan het hout uit wilt geven.

hout

Duurzaamheid

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de duurzaamheid. Iedere houtsoort is ingedeeld in een bepaalde duurzaamheidsklasse, op een schaal van 1 tot 4. Het is voornamelijk belangrijk om hierop te letten wanneer u het hout buiten wilt gebruiken, aangezien het dan extra belangrijk is dat het hout lang meegaat, omdat het buiten natuurlijk aan veel meer omstandigheden bloot wordt gesteld. Wanneer u het hout binnen gebruikt maakt de duurzaamheid minder uit.

Hardheid

Als laatste kunt er ook naar kijken hoe hard het hout is, ook dit wordt ingedeeld op een schaal van 1 tot 4. Wanneer het hout harder is, betekent het dat het steviger is en minder buigt. Bent u van plan om het hout te gebruiken voor een constructie die er belast gaat worden of bijvoorbeeld een tuinhuisje? Dan is het belangrijk een stevige houtsoort te gebruiken. Gebruikt u het voor andere dingen waarbij er minder gewicht op komt, dan is een minder stevige soort ook voldoende.

Op zoek naar houten planken? Kijk dan eens op de website van Houtdirect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *