5 x genieten in de schaduw op verschillende manieren

parasol

Zodra het eerste zonnetje zich laat zien, wil je natuurlijk zoveel mogelijk volop daarvan genieten. Toch is het fijn en wenselijk om voor wat schaduwplekken te zorgen. Voor je het weet is het lentezonnetje al gauw te warm en is het aangenamer in de schaduw. Te weinig of geen schaduw? We geven je graag vijf ideeën om schaduw te realiseren. Behalve de traditionele manier van schaduw creëren, zijn er ook schaduwbrengers die je tuin een moderne uitstraling geven.

Parasol

Wie geen vaste terrasoverkapping heeft en toch een schaduwplekje wilt verwezenlijken, zal vaak voor een parasol kiezen, waarschijnlijk vanwege de onbekendheid met bijvoorbeeld schaduwdoeken. Parasols zijn er in veel modellen en uitvoeringen. Het nadeel van een parasol kan de stok in het midden zijn, de zware voet die nauwelijks verplaatsbaar is of de beperkte oppervlakte van de parasol. Een parasol moet, zeker wanneer een windje opsteekt, ingeklapt worden. Het frame is soms kwetsbaar.

Schaduwdoek

Een moderne toepassing voor het creëren van schaduw is een doek. Dit doek wordt ook wel schaduwdoek, schaduwzeil, zonnezeil, wavesail of harmonicadoek genoemd. Schaduwdoeken zijn uitermate praktisch en duurzaam maar ook heel betaalbaar. Zo heb je er, wanneer ze in het voorjaar eenmaal zijn opgehangen, het hele zomerseizoen geen omkijken meer naar en bieden ze veel bewegingsvrijheid. Wanneer het zomerseizoen ten einde is, kan het schaduwdoek makkelijk en klein opgeborgen worden. Geen gesleep met zware parasolvoeten of lange parasolstokken. Schaduwdoek heeft diverse toepassingsmogelijkheden en is in verschillende vormen, kleuren en materialen verkrijgbaar. Bij zonz.nl zijn ook maatwerk schaduwdoeken verkrijgbaar.

Pergola

Bij een pergola moet je niet aan een ouderwetse pergola (van hout met bovenop dwarsbalkjes) denken. Een pergola kan het beste met een terrasoverkapping worden vergeleken. Een pergola bestaat uit een schaduwdoek dat tussen vrijstaande staanders en de gevel van de woning wordt gespannen. Er zijn ook geheel vrijstaande pergola´s verkrijgbaar. Die bieden je de mogelijkheid om de pergola op elke gewenste plek in de tuin te plaatsen. Desgewenst kunnen ook de zijkanten van een pergola met schaduwdoek worden bekleed. Daardoor ontstaat behalve nog meer schaduw ook nog extra privacy. Een hele moderne én flexibele manier om schaduw te creëren.

Terrasoverkapping

Ook het aanbrengen van een overkapping over het terras levert een heerlijke (schaduw-)plek op. Verwar een terrasoverkapping niet met een veranda, die altijd aan de woning wordt gemonteerd en vaak een vaste wand heeft. Een terrasoverkapping kan ook als losstaande overkapping, bijvoorbeeld over een jacuzzi, worden geplaatst. Het is een geraamte van hout of aluminium met een dak van glas of plexiglas. In het geraamte kun je naar wens of eigen inzicht een zijwand of schaduwdoek aanbrengen. Behalve verschaffen van schaduw houdt een terrasoverkapping ook regen tegen. Zo kun je, indien gewenst, toch lekker buiten blijven zitten.

Schaduwplanten

Wil je liever op een natuurlijke manier een schaduwplek aanleggen? Dat kan door het aanplanten van bomen, heesters of klimplanten. Afhankelijk van de oppervlakte van je tuin kun je een boom aanplanten. Heb je geen plaats voor een grote boom? Er is gelukkig is een goed alternatief, een dakboom. Dat is een boom met een “dak” waar je onder kunt zitten. Wanneer je de twee dakbomen langs elkaar aanplant, ontstaat er al een aardige schaduwplek. Geschikte dakbomen zijn onder andere de moeraseik, de amberboom, de moerbei en de plataan. Klimplaten geven ook schaduw. Laat ze over een paar draden of latten op hoogte groeien. Geschikt hiervoor snelgroeiende klimplanten zoals hop, bruidssluier, klimrozen, blauwe regen of clematis. Ook hoge struiken (heesters) verschaffen schaduw. Denk aan sneeuwbal, rhododendron of glansmispel.

Bezoek voor nog meer schaduw ideëen de website van ZONZ sunsails 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *